Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

2.836 keer bekeken

Alles over online vreemdgaan

23 april 2018,

geschreven door

Vreemdgaan is door het digitale tijdperk niet meer wat het geweest is. Het real-life, face-to-face en recht voor zijn raap flirten buiten je relatie om gebeurt steeds minder. Vandaag de dag hebben we Tinder, datingsites als SecondLove en Lexa.nl, waardoor het vrij eenvoudig en een stuk minder risicovol is om vreemd te gaan via het internet. Maar wat verstaan we precies als vreemdgaan en waarom gaan mensen vreemd? Wij hebben het voor je nagetrokken!

Vreemdgaan cijfers en statistieken

Het meest recente onderzoek naar vreemdgaan in Nederland is afkomstig van psycholoog Henk van Noort. Hij ondervroeg 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen met een leeftijd tussen de 25 en 45 jaar. De conclusie van het onderzoek was dat maar liefst 25% van alle Nederlanders vreemdgaat.

De verhouding tussen man en vrouw lag dicht bij elkaar. Volgens het onderzoek ging 25% van de mannen een keer vreemd, tegenover 27% van de ondervraagde vrouwen. Daarnaast werd duidelijk dat deze cijfers de afgelopen jaren aanzienlijk zijn toegenomen en ook dat de onderlinge verhouding anders is komen te liggen. In de jaren 90 gingen bijvoorbeeld maar 15% van de mannen vreemd en maar 9% van de vrouwen.

Wat is vreemdgaan?

Vreemdgaan is een lastig begrip. Want wat nou als je partner duidelijk met iemand anders flirt, maar geen seksueel contact met diegene heeft. Is dat dan vreemdgaan of niet? Misschien gelden er bepaalde afspraken binnen jullie relatie, waarin seksueel contact met iemand anders wel kan. In dat geval is het lastig om seksueel contact met iemand anders dan je partner vreemdgaan te noemen.

De beste definitie van vreemdgaan is misschien wel ‘het overschrijden van een relatiegrens’. Je komt dan niet de verwachtingen en afspraken na, die binnen jullie relatie gelden. Hebben jullie van tevoren afgesproken dat bijvoorbeeld flirten met iemand anders niet kan, dan is flirten met iemand anders ook echt vreemdgaan. Duidelijk toch?

Monogamie

Het hoort een beetje bij onze westerse cultuur om op zoek te gaan naar die ene grote liefde, om daar vervolgens je hele leven mee te spenderen. Deze opvatting wordt ook wel monogamie genoemd. Monogaam zijn met iemand wil zeggen dat je trouw blijft aan één persoon wanneer je in een relatie zit. In relaties waarbij meerdere liefdesverhouding zijn toegestaan, wordt gesproken van polygamie of polyamorie. Hoewel een monogame relatie veruit het gebruikelijkst is in Nederland, wordt er toch regelmatig overspel gepleegd. Sociaal is men dan vaak wel monogaam, maar seksueel niet.

“In relaties waarbij meerdere liefdesverhouding zijn toegestaan, wordt gesproken van polygamie of polyamorie.”

In de lijn met het aantal mensen dat vreemdgaat. is ook het aantal polyamoureuze relaties de laatste jaren steeds meer toegenomen. Het is ook lang niet meer zo dat een huwelijk een heel leven standhoudt. Het lijkt er daarom op dat onze cultuur (onze opvattingen en gewoonten) een klein beetje aan het veranderen is.

Redenen om vreemd te gaan

Er zijn verschillende redenen waarom iemand vreemd kan gaan. We hebben de meest voorkomende motieven hieronder voor je uiteengezet:

  • Verliefd: Iemand gaat vreemd omdat hij verliefd is geworden op een ander.
  • Spanning: Iemand mist een bepaalde spanning binnen zijn of haar relatie. Er is dan vaak sprake van sleur.
  • Andere interesses: Na verloop van tijd hebben jullie andere interesses gekregen en zijn jullie uit elkaar gegroeid.
  • Verleiding: Iemand voelt zich zo aangetrokken tot iemand, dat diegene de verleiding simpelweg niet kan weerstaan.
  • Gebrek aan aandacht: Iemand kan een gebrek aan aandacht ervaren binnen een relatie en ergens anders op zoek gaan naar aandacht.
  • Waardering: Iemand kan zich minder gewaardeerd voelen na verloop van tijd binnen een relatie. Ook kan het zijn dat men een gebrek aan aandacht ervaart.
  • Midlife crisis: Iemand die in een midlife crisis zit, kan terug verlangen naar een periode van daten of zich afvragen hoe goed hij/zij nog in de markt ligt.
  • Andere voorkeur: Het kan zijn dat je partner iemand tegenkomt die meer aan zijn wensenlijstje voldoet.
  • Wraak: Iemand zijn partner is zelf vreemdgegaan.
  • Drugs/alcohol: Iemand kan dusdanig onder invloed zijn dat het voor hem/haar lastig wordt om bepaalde grenzen te bewaken.

Hoe wordt vreemd gegaan?

Het internet wordt inmiddels overal voor gebruikt. Informatie zoeken, informatie delen, contacten onderhouden, bankieren, televisie kijken, radio luisteren, telefoneren, boodschappen doen, daten en zelfs vreemdgaan. Virtueel vreemdgaan is relatief veilig, omdat alle sporen gemakkelijk kunnen worden uitgewist met behulp van software die op vrijwel elke computer standaard aanwezig is. Daarom is het niet geheel onlogisch dat veel mensen het internet gebruiken om vreemd te gaan. Het exacte percentage mannen en vrouwen die het internet gebruikt om vreemd te gaan, is echter niet bekend.

Vreemdgaan. Wat vind jij? Kan het een keer gebeuren of is het gelijk game over wat jou betreft? Laat je horen in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.283 keer bekeken

Geschreven door

Waar vroeger het internet werd gedomineerd door kattenfilmpjes en fail-compilaties, is er de laatste tijd een nieuwe trend op YouTube waarneembaar: ASMR. Inmiddels hebben miljoenen mensen filmpjes bekeken waarbij iemand in een microfoon fluistert of …
2.283 keer bekeken